dilluns, 31 de gener del 2011

UN BON VÍDEO SOBRE W. SHAKESPEARE


Aquest vídeo <http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=3584&p_niv=2221&p_are=2262> del programa Aleph de la televisió catalana pot resultar-te útil com a introducció a la figura de William Shakespeare des d’una perspectiva interdisciplinar. A partir de l’experiència directa i d'un profund coneixement de l'obra de Shakespeare, dos actors (Fermí Reixac, Harris Gordon), dos professors (Josep M. Fulquet, Pilar Zozaya) i un director de teatre (Ever Blachet) van desgranant tot un seguit d'apassionades reflexions al voltant del dramaturg anglés i algunes de les seues peces teatrals més emblemàtiques: El rei Lear, Hamlet, Titus Andrònic, Otel·lo, La tempesta, Ricard III, Ricard II, Macbeth.


La pàgina corresponent del programa <http://www.tv3.cat/aleph/2000/william/index.htm> també ofereix informació sobre la vida de l’autor, la seua obra i sobre alguns aspectes de la mateixa realització del vídeo (participants, música, crèdits). Uns 28 minuts molt ben aprofitats.

JUDE LAW PLAYS HAMLET

Jude Law no és només el guapet (“l’home viu més sexy” en 2004 segons la revista People) de Closer, Cold Mountain o The Talented Mr. Ripley. També és l’actor que, dirigit per Michael Grandage, encarnà Hamlet en el petit teatre londinenc Donmar Warehouse el 2008. L’èxit esclatant de públic i crítica que recollí el muntatge es tornà a repetir l’any següent al Broadhurst Theatre de Broadway. Ací en tens un petit tast en forma d’entrevista a l'actor i al director <http://youtu.be/kP0fEcDSO2k>, i d’extracte d’una actuació brillant <http://youtu.be/KE3OB1rpbVc>; in english, of course.
 

diumenge, 30 de gener del 2011

CERVANTES Y LA TEORÍA DEL "FRIKI"

Os presentamos una curiosa aproximación a la figura del Quijote y Cervantes -también de otros autores y personajes literarios-, a partir de la muy peculiar teoría del "Friki" del escritor Javier Cercas. Se trata, desde luego, de una añagaza irónica, o, como se decía antes, de llegar a la verdad "burla burlando";  porque se alcanza una verdad dicha o vista desde la comicidad, un procedimiento bien antiguo y bien eficaz, sobre todo si se hace con la elegancia y el acierto como el que consigue el siempre irónico, sutil y provocador Javier Cercas.
Os proponemos, a partir de la lectura de la columna periodística de Cercas, que busquéis en la literatura que conozcáis, la existencia de otros personajes o escritores "frikis" y nos lo hagáis saber adjuntando a esta entrada o "post" vuestro comentario personal. ¡Feliz búsqueda!

dijous, 27 de gener del 2011

Madame Bovary

Flaubert, nuestro contemporáneo

Ací podeu trobar un interssant  article de Mario Vargas Llosa al voltant de Madame Bovary.


Flaubert, nuestro contemporáneo

por Mario Vargas Llosa

 

 



 Interesante aportación del actor Juan Diego Botto sobre Hamlet en Casa América. Os enlazo la primera parte (está dividido en cuatro entregas)
Un llibre interessant amb suggerents interpretacions sobre Shakespeare i l'obra que ens ocupa. Si escriviu "Hamlet" en el cercador intern, us apareixeran les pàgines del llibre on s'esmenta Hamlet. Crec que són especialment interessants les planes 397-440.

HAROLD BLOOM, SHAKESPEARE: LA INVENCIÓN DE LO HUMANO





Fitxa Tècnica
Títol: Shakespeare: La invención de lo humano
Editorial: Norma
Data de publicació: 9/15/2001
ISBN: 9580461686
Codi de barres: 7706894206025
Codi comptable: 26020602
Autor(s): Harold Bloom
Color de pàgines: Blanc i negre
Format: 16 x 23
Nombre de pàgines: 736
Enquadernació: Tapa dura
Drets: Amèrica Llatina excepte Mèxic